De invloed van een detailberekening van ramen en deuren op het E-peil

zondag 2 augustus 2015 - 18u39

De energieprestatieregelgeving en de bijhorende EPB-eisen hebben als doel onze woningen duurzaam en energie-efficiënt te maken. Eén van de methodes om te bepalen of de doelstellingen worden gehaald, zijn de energieprestatienormen die worden uitgedrukt in het E-peil van een gebouw. Dat E-peil geeft aan wat de energieprestatie van een gebouw in standaard omstandigheden is. Het E-peil hangt af van meerdere factoren waaronder de thermische isolatie, de compactheid, de luchtdichtheid, de oriëntatie en de mate waarin het gebouw wordt blootgesteld aan de zon.

De regel is: hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.

Ramen en deuren zijn een belangrijk onderdeel van elk gebouw. Zeker bij de hedendaagse bouwstijl is er een trend naar grote raampartijen om een maximaal contact met de omgeving te creëren. Het spreekt dus voor zich dat die ramen en deuren omwille van hun thermische isolatiewaarde en hun oriëntatie een belangrijk aandeel hebben in de energie(on)zuinigheid van een gebouw.

Belangrijk bij een detailberekening

Daarom is een gedetailleerde berekening van de invloed van de ramen en deuren op de energiescore van uw woning erg belangrijk. Zo kun u gewezen worden op mogelijke problemen en krijgt u aanbevelingen om de uw woning energievriendelijk te maken. Dat kan zijn door een ander materiaal voor het raam- of deurkozijn in aanmerking te nemen of door te kiezen voor een beteren isolerende beglazing. Zo'n berekening in detail van de invloed van ramen en deuren op het E-peil, laat je zien wat de impact is indien u uw materiaalkeuze aanpast, maar ook als u beslist om de ramen bijvoorbeeld anders te oriënteren.

Door tijdig een detailberekening te laten uitvoeren, kan u bijsturen waar nodig en op die manier uw E-peil aanzienlijk verbeteren. Hierdoor investeert u in een beter milieu, maar vooral in een comfortabeler (leef)omgeving. Daarnaast zal u mogelijk ook nog aanspraak kunnen maken op een E-peilpremie en/of een korting op uw onroerende voorheffing. Lees meer over de voorwaarden hiervoor in onze post over EPB - premieregeling vanaf 2015 op deze website.

Wenst u meer informatie of maakt u graag een afspraak voor een berekening op maat, neem dan gerust contact met ons op. We bekijken graag samen met u de mogelijkheden.