Blowerdoortest

De luchtdichtheid van uw woning testen? Dat is een uitstekend idee want wanneer er teveel lucht uit uw woning kan ontsnappen leidt dat tot ongewenst warmteverlies. Met onze blowerdoortest creëren we kunstmatig een over- of onderdruk in de woning of in het gebouw. Daarmee bekijken we het volume aan lucht dat ongecontroleerd uit uw woning of gebouw ontsnapt of binnendringt. Zo heeft u een zicht op mogelijke lekken en kan u met soms eenvoudige maatregelen behoorlijk besparen op uw energiefactuur.

Effect op het E-peil

Het spreekt voor zich dat deze luchtdichtheidstest een positieve invloed heeft op het energiepeil van uw woning of ander gebouw. Natuurlijk zijn er een aantal factoren die een invloed hebben op de energieprestatie.

Zo zal het E-peil van een ingesloten appartement minder onderhevig zijn aan luchtlekken dan een vrijstaande woning. Uiteraard hebben ook de leeftijd van het gebouw en de gebruikte materialen hier een invloed op. Maar met de blowerdoortest hebt u alvast een goed instrument in handen om het E-peil van uw woning te verbeteren.

Wenst u meer te weten over ons aanbod? Bouwt u een passiefwoning of zoekt u naar oplossingen om de luchtdichtheid van uw gebouw te verbeteren? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor professioneel advies en een aanbod op maat.

Luchtdichtheidstest: hoe werkt het?

Een blowerdoortest wordt ook wel een luchtdichtheidstest genoemd. Met zo’n test kunnen we dus lekken in de luchtdichtheid gaan opsporen. Die komen wel vaker voor rond ramen, deuren en andere kieren of spleten.

Onze specialist zal alle aanwezige luchtroosters in het gebouw dicht zetten en alle binnendeuren openen. Ook andere mechanische of natuurlijke ventilatie wordt afgesloten. Denk bijvoorbeeld aan een balansventilatie.

Daarna voeren we met een speciaal daarvoor uitgeruste ventilator (de blowerdoor) de luchtdruk op tot 50 Pascal en meten we met gespecialiseerde software waar lucht ontsnapt en welk volume dat is. We kunnen dat proces ook omdraaien en de luchtdruk in het gebouw verlagen. Op die manier meten we hoeveel lucht er langs spleten en kieren het gebouw binnenkomt.

Omdat we voor de test alle gecontroleerde ventilatie hebben afgesloten krijgen we een reëel beeld op de ongecontroleerde in- en uitstroom van lucht.

Blowerdoortest: waarom is het belangrijk?

Ongecontroleerde instroom of verlies van lucht uit een gebouw heeft in de eerste plaats een negatieve invloed op het energieverbruik van uw woning. In de winter ontsnapt de warme lucht uit de ruimte en tijdens de warme zomermaanden houdt u het minder makkelijk koel, binnen.

Bovendien is oncomfortabel: de temperatuur in de ruimte blijft niet constant en u zal een gevoel van koude luchtstromen of tocht waarnemen. Met onze test weet u exact waar er lucht in de woning binnenkomt of verdwijnt en dus ook waar u eventueel kan remediëren. Die ingrepen kunnen soms klein zijn – zoals een tochtstrook aanbrengen of spleten en gaten dichten – maar hebben wel een grote invloed op uw energiefactuur.

Bouwt u een passiefwoning dan is de test niet alleen nuttig, maar ook verplicht. Wenst u voor uw woning een erkenning als passiefhuis dan moet het gebouw voldoen aan de strenge eis van een luchtdichtheid van maximaal 0,6 verversingen van het luchtvolume per uur bij een luchtdruk van 50 Pa. Dat moet via een blowerdoortest in het EPB verslag worden opgenomen.

Bouw je een BEN woning dan mag je 1 tot maximaal 3 verversingen van het luchtvolume per uur toelaten bij een luchtdruk van 50 Pa.

Vraag uw offerte aan

Bouwheer

Bouwplaats

excl btw en excl kosten grond

Projectbeschrijving

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 25 files.
Klik of sleep naar het icoon om één of meerdere bestanden te uploaden.
Max. 20 MB en/of 25 bestanden

Architect

Diensten

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.