EPC

Gaat u uw woning verkopen of verhuren, dan bent u verplicht een EPC of energieprestatiestaat voor te leggen. Met dat certificaat toont u aan hoe energiezuinig uw gebouw is. Maar ook voor publieke gebouwen is een EPC verplicht. Vinco Engineering heeft de nodige erkenningen om voor u een officieel certificaat op te maken en af te leveren. Maar een EPC  keuring geeft ook verbeteradvies om het energieverbruik van uw woning te optimaliseren.

EPC certificaat laten opmaken

Wanneer wij de energiescore van een woning of ander gebouw berekenen houden we rekening met de factoren die het energieverbruik van het gebouw beïnvloeden. Zo zal een grote open bebouwing gemiddeld meer verwarmingskosten hebben dan een kleine rijwoning of appartement. We kijken dus naar het type bebouwing, de oppervlakte, leeftijd van het gebouw en gebruikte materialen.

Maar we kijken natuurlijk ook naar het type isolatie, de verwarmingsinstallatie en het warmwatersysteem. Al die gegevens worden verwerkt in een specifiek softwaresysteem van het Vlaams Energie Agentschap. Vinco Engineering heeft toegang tot die software en mag het certificaat afleveren.

EPC is verplicht

Een energieprestatiecertificaat is een belangrijk document voor kandidaat kopers of huurders. Dankzij het EPC krijgen ze een zicht op het energieverbruik van hun toekomstige woning. Gaat u als koper daarna zelf grote verbouwingswerken doen dan is het goed om weten dat u voor vergunningsplichtige werken, een EPB verslaggever moet aanstellen nog voor de start van de werken.

Maar ook voor de verkoper of verhuurder is een EPC een belangrijk certificaat want het bepaalt deels mee de prijs waartegen u de woning op de markt kan zetten. Een goede score wil zeggen dat er minder ingrepen moeten worden gedaan om het energiegebruik te laten dalen. Dat is uiteraard ook goed voor de energiefactuur van de koper of huurder.

Een EPC certificaat is 10 jaar geldig. Wenst u binnen die termijn uw woning opnieuw verkopen of verhuren dan hoeft u geen nieuwe aanvraag te doen. In januari 2019 werd de layout van het EPC grondig gewijzigd. Heeft u echter een certificaat van voor 2019, maar minder dan 10 jaar oud dan is een nieuwe controle ook niet nodig.

Toch is het raadzaam om niet te lang te wachten vooraleer u de energieprestatie van uw woning laat screenen. Uit het rapport haalt u immers verbeterpunten die u op termijn heel wat geld kunnen besparen.

EPC in de toekomst

Vandaag is een EPC verplicht voor de verkoop of verhuur van huizen en bij publieke gebouwen (waar het certificaat zichtbaar moet worden uitgehangen). Vanaf 2020 zal het Energieprestatiecertificaat ook verplicht zijn bij de verkoop of verhuur van kleine niet-residentiële gebouwen. En vanaf 2022 wordt het zelfs verplicht voor de gemeenschappelijke ruimtes in appartementsgebouwen.

Dat er veel aandacht wordt besteed aan het energieverbruik van woningen en andere gebouwen is uiteraard een goede zaak. Het laat ons nadenken over ons verbruik van schaarse goederen en geeft inzicht in verbeteracties voor de energieprestatie van huizen en gebouwen. Vanaf 2021 zal iedere nieuwbouwwoning in Europa trouwens aan de strenge BEN-woning (Bijna Energie Neutraal) normen moeten voldoen.

Heeft u een EPC nodig voor de verkoop of verhuur van uw woning of voor een ander gebouw? Bent u op zoek naar professioneel advies om de energieprestatie van uw gebouw te verbeteren en wil u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem dan vandaag nog contact met ons op via onderstaande offerteformulier!

Vraag uw offerte aan

Bouwheer

Bouwplaats

excl btw en excl kosten grond

Projectbeschrijving

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 25 files.
Klik of sleep naar het icoon om één of meerdere bestanden te uploaden.
Max. 20 MB en/of 25 bestanden

Architect

Diensten

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.