Plaatsbeschrijving

Gaat u binnenkort verbouwen of heeft u andere bouwactiviteiten op de planning staan, dan kan het handig zijn om voor de start van de werken een plaatsbeschrijving te laten opmaken. Want met zo’n plaatsbeschrijving kan u zich indekken tegen mogelijke schade aan omliggende gebouwen die onterecht aan u of uw aannemer wordt toegewezen. Vinco Engineering helpt u graag bij het opmaken van dit belangrijke document.

Plaatsbeschrijving: wanneer is het nuttig?

Bouwen of verbouwen is nooit helemaal zonder risico. Graafwerken, afbraak of andere bouw activiteiten kunnen schade aanrichten aan aanpalende woningen of aan openbare infrastructuur. Zo komt het wel eens voor dat werken aan het ene gebouw barsten of andere schade veroorzaken aan een ander gebouw.

Echter, soms bestond die schade al voor de werken en wordt er geprobeerd om die nadien te verhalen op de bouwheer of aannemer. Om dergelijke conflicten te voorkomen is het nuttig om voor de start van de werken een plaatsbeschrijving op te maken.

Een plaatsbeschrijving is niet wettelijk verplicht, maar zeker wanneer er zich in de directe omgeving andere gebouwen bevinden wordt het wel ten stelligste aanbevolen. Denk bijvoorbeeld aan de afbraak van een (rij)huis dat gemeenschappelijke muren deelt met de aanpalende woningen. In zo’n geval is het goed om een beeld te hebben over de staat van die buurwoningen voor de aanvang der werken.

Hoe werkt het?

In een technische plaatsbeschrijving maken wij een gedetailleerde omgevingsstaat op. Die beschrijft de actuele staat van aanpalende gebouwen en andere infrastructuur. Het is uiteraard belangrijk dat zo’n beschrijving voor het begin van de werken wordt gemaakt.

Hoe meer detail in de plaatsbeschrijving, hoe minder ruimte voor discussie nadien. Want zonder dit document gaat men er bij een conflict vanuit dat de aanpalende woning in goede staat was. Daarbij zullen veel verzekeraars voor hun polis Alle Bouwplaatsrisico’s een plaatsbeschrijving vragen vooraleer ze de dekking voorzien.

Uiteraard is het opmaken van een plaatsbeschrijving een werk voor specialisten. Mochten er tijdens of na de werken conflicten ontstaan dan zal de rechter uitspraak doen op basis van het document. Een grondige en vakkundige beschrijving van de omgeving is dus zeer wenselijk.

Wij maken uw plaatsbeschrijving op

Als gespecialiseerd bureau helpt Vinco Engineering u graag met het opmaken van uw plaatsbeschrijving. Wij weten welke elementen we in het verslag opnemen om de volledigheid te garanderen. Wij streven er eveneens naar om uw plaatsbeschrijving tegensprekelijk op te stellen. Dat wil zeggen dat het document samen met de belanghebbenden wordt opgemaakt.

Zo geven buren, bouwheer, aannemer en andere betrokken hun akkoord over de juistheid van de beschrijving. Op die manier worden conflicten nadien vermeden. Zonder dit wederzijdse akkoord blijft er te vaak ruimte voor discussie.

Wenst u meer te weten over deze of andere diensten die wij u kunnen bieden? Neem dan hieronder vrijblijvend contact op voor een gratis offerte op maat.

Vraag uw offerte aan

Bouwheer

Bouwplaats

excl btw en excl kosten grond

Projectbeschrijving

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 25 files.
Klik of sleep naar het icoon om één of meerdere bestanden te uploaden.
Max. 20 MB en/of 25 bestanden

Architect

Gewenste diensten

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.