Ventilatieverslaggeving

Wie vandaag bouwt of verbouwt is ertoe verplicht een ventilatieverslaggever aan te stellen, nog voor de werken beginnen. Die ventilatieverslaggeving wordt op verschillende momenten in het bouwproces uitgevoerd en kan enkel gebeuren door een organisatie die daartoe erkend werd door het Vlaams Energie Agentschap. Vinco Engineering heeft die erkenning en kan voor u dus de verslaggeving uitvoeren.

Het ventilatie prestatie verslag

Het tweede deel van de ventilatieverslaggeving gebeurt op het einde van de werken. Dan maakt de verslaggever een ventilatieprestatie verslag op over het geplaatste ventilatiesysteem. Ook dit luik moet door een erkende organisatie worden uitgevoerd.

In het verslag worden alle prestatiefactoren over de werking van het ventilatiesysteem opgenomen. Zo bent u als bewoner of gebruiker van het gebouw zeker over de aan- en afvoer van voldoende verse lucht, de aanwezigheid van de juiste verluchting in combinatie met het door u gekozen systeem en over de optimale werking dat systeem.

Ventilatieverslaggeving van ontwerp tot verslag

Ventilatieverslaggeving begint dus al bij de ontwerpfase. De verslaggever beschrijft het gekozen ventilatiesysteem en de impact van dat systeem op het ontwerp. Bij Vinco Engineering kan u uiteraard ook terecht voor deskundig advies over het beste systeem op maat van uw project.

Het grote voordeel van een ventilatievoorontwerp is dat er in de latere bouwfases steeds rekening wordt gehouden met de technische eisen van het ventilatiesysteem. Zo kunnen de nodige voorzieningen – buizen, leidingen, doorvoergaten – worden opgenomen in de gedetailleerde bouwplannen.

Daarnaast hoeven er nadien geen (dure) aanpassingen meer worden gedaan om in regel te zijn met de steeds strenger worden ventilatie-eisen. Uw project voldoet vanaf dag één aan alle voorwaarden van een goed geventileerde woning.

Een gezond woonklimaat

Goede ventilatie is niet alleen gezonder, het voorkomt ook mogelijke schimmelvorming (bijvoorbeeld bij onvoldoende of ongecontroleerde ventilatie in vochtige ruimtes) en het komt uw algemene woonklimaat ten goede. Door op de juiste manier te ventileren gaat u minder temperatuurschommelingen in uw woning ondervinden. Dat is niet alleen aangenamer, het heeft eveneens een positieve invloed op uw energiefactuur.

Wenst u de energieprestatie van uw woning nog verder te optimalisering dan wat er in de verplichte ventilatieverslaggeving werd opgenomen? Dan kan u zeker overwegen om door ons een blowerdoortest te laten uitvoeren. Tijdens die test sporen we mogelijke lekken op waardoor ongecontroleerd lucht uit de woning kan ontsnappen of binnendringen.

U wil graag meer weten over onze diensten voor ventilatieverslaggeving of over onze andere maatregelen om de energieprestatie van uw woning of gebouw te verbeteren? Neem dan zeker contact met ons op via onderstaand formulier.

Vraag uw offerte aan

Bouwheer

Bouwplaats

excl btw en excl kosten grond

Projectbeschrijving

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 25 files.
Klik of sleep naar het icoon om één of meerdere bestanden te uploaden.
Max. 20 MB en/of 25 bestanden

Architect

Gewenste diensten

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.