De voordelen van een ventilatiesysteem D met vraagsturing
Vraaggestuurde ventilatiesystemen: het zijn intelligente systemen die de ventilatiebehoefte in een gebouw nauwkeurig aanvoelen.
Vraagsturing wordt al langer toegepast bij ventilatiesystemen C. Sinds kort echter ook bij ventilatiesystemen D (ook wel balansventilatie genoemd). Maar hoe werkt die vraagsturing precies? En wat levert het u op?
Ventilatie met vraagsturing: hoe werkt het?
Vraaggestuurde ventilatie werkt op basis van de behoeften in een ruimte. Dat kan aan de hand van verschillende sensoren:
- CO2-sensoren
- Vochtsensoren
- Aanwezigheidssensoren
Is er een hoog vochtgehalte in uw ruimte? Of meer CO2 dan anders? Dan zal het systeem de vervuilde lucht afvoeren en de ruimte voorzien van verse lucht.
Vraaggestuurde ventilatie werkt dus enkel wanneer het nodig is. Zo worden overventilatie en onnodige warmteverliezen vermeden.
Voordelen van balansventilatie met vraagsturing
Tot voor kort werd vraagsturing enkel toegepast bij ventilatiesystemen C.
Waarom dan nog niet bij ventilatiesystemen D? Door de warmterecuperatie bij balansventilatie blijven de warmteverliezen sowieso al beperkt, omdat de aangevoerde lucht altijd is voorverwarmd. Vraagsturing leek hier dan ook overbodig.
Toch zijn de voordelen van balansventilatie met vraagsturing niet te onderschatten:
- Een lager energieverbruik
- Een lager E-peil
Een ventilatiesysteem D mét vraagsturing helpt u om uw woning nog energiezuiniger te maken. De vraagsturing wordt uitgedrukt in de reductiefactor of f-factor. Deze factor is in te brengen in de EPB-berekening, en kan het E-peil aanzienlijk verlagen.
Meer weten over balansventilatie met vraagsturing? Of graag andere tips om uw E-peil laag te houden? Contacteer ons dan gerust. We geven u met plezier een persoonlijk en vrijblijvend advies.