EPB: welke waarden zijn van toepassing op ramen en deuren?

Ramen en deuren zijn onderhevig aan de energieprestatieregelgeving (EPB). Aan welke voorwaarden moeten ze precies voldoen?

EPB

EPB-verslaggeving is sinds 2006 verplicht voor alle nieuwbouw- en renovatieprojecten in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning moet aangevraagd worden. Als je wilt bouwen of verbouwen, moet je dus voldoen aan de EPB-eisen om in orde te zijn.

EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’ en bevat bepalingen over isolatie, ventilatie, oververhitting en installaties waaraan gebouwen moeten voldoen. Ramen en deuren zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Welke waarden zijn van toepassing op ramen en deuren? Wat moet er in de EPB-verslaggeving staan om in orde te zijn?

Ramen en deuren

Voor scheidingsconstructies zoals ramen en deuren gelden er thermische eisen volgens de EPB. Ze moeten meer bepaald voldoen aan maximale warmtedoorgangscoëfficiënten (U-waarden) en minimale warmteweerstanden (R-waarden).

U-waarde

De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan hoe goed een materiaallaag geïsoleerd is en hoeveel warmte er wordt doorgegeven.

Bij ramen geeft de U-waarde de isolatiewaarde weer van het ‘naakte’ venster (voor het is ingebouwd). Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. De U-waarde hangt af van het soort venster en de onderdelen waaruit het bestaat. Om goed te scoren op het vlak van EPB, installeer je best ramen die goed isoleren.

Bij transparante deuren gelden dezelfde regels als bij ramen. Bij opake deuren (die geen zonlicht doorlaten) is de U-waarde ook van toepassing. Daarbij geldt dat deuren moeten voldoen aan de maximale U-waarde als ze in contact staan met de buitenomgeving of een onverwarmde ruimte. Deuren naar verwarmde ruimten moeten niet voldoen aan de Umax-waarde.

R-waarde

De R-waarde of warmteweerstand toont het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag. Hoe groter de R-waarde, hoe groter de warmteweerstand en hoe beter het materiaal isoleert. De R-waarde wordt berekend door de materiaaldikte gedeeld door de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal.

Om aan de minimale R-waarden te voldoen, kies je dus best raam- of deurmaterialen die de warmte goed kunnen tegenhouden, zodat die zo weinig mogelijk verloren gaat.

Advies of een EPB-verslaggever nodig?

Heb je vragen over de EPB-regels, of zoek je een EPB-verslaggever?

Vinco heeft een unieke expertise over EPB-verslaggeving. Benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Contacteer ons voor meer informatie of een gratis offerte.

 

Vraag nu uw offerte