Verminder je energieverbruik met thermische inertie

Bij energiebesparing denk je misschien in de eerste plaats aan isolatie. Dat is zeker een belangrijke factor voor besparing, maar ook thermische inertie speelt een rol.

Wat is thermische inertie?

Kort gezegd is thermische inertie de capaciteit van bouwmaterialen om warmte of koelte op te slaan en af te geven. De warmte- en koelteopname noemt men ‘diffusiviteit’, de afgifte ‘effusiviteit’. Thermische inertie kan de pieken in de binnentemperatuur aftoppen. Het gevolg is een aangenamer binnenklimaat.

Wat is de invloed van thermische inertie op de energieprestaties?

Sommige bouwmaterialen scoren beter op vlak van thermische inertie dan andere. Zware bouwmaterialen zoals beton en steen warmen trager op, maar geven de warmte ook geleidelijker af. Deze materialen hebben een hogere thermische massa en zorgen er voor dat de temperatuur in de zomer minder snel stijgt. Het risico op oververhitting wordt dus kleiner. Lichte bouwmaterialen zoals hout of snelbouwstenen warmen dan weer sneller op, maar geven hun warmte ook snel weer af. Daardoor wordt op warme dagen het binnenklimaat overdag warmer.

De thermische massa heeft een invloed op de berekening van de EPB-eisen (Energieprestaties en Binnenklimaat). Deze berekening is verplicht bij bouw- en renovatiewerken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Deze eisen gelden voor woongebouwen en niet-residentiële gebouwen. Een van de EPB-eisen is het E-peil. Die score geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager de score, hoe beter. Je verbruikt dan immers minder energie. En bovendien krijg je een boete voor een te hoog E-peil. Een andere factor die het E-peil bepaalt is de beglazing. Hoe minder beglazing, hoe zwaarder de thermische massa doorweegt in de berekening van het E-peil.

Hoe de thermische inertie van een gebouw verbeteren?

Het ligt voor de hand dat zware bouwmaterialen een positief effect hebben op de thermische inertie. Daarbij is het wel belangrijk dat deze materialen goed bereikbaar zijn zodat de lucht er aan kan. Vooral in ruimtes die intensief gebruikt worden, kan het belangrijk zijn om een grote thermische massa te voorzien. In een woonkamer of een keuken is een constante en aangename temperatuur gewenst. In een slaapkamer ligt dat enigszins anders. Daar kan het interessant zijn om lichte bouwmaterialen te gebruiken die tijdens een zomernacht snel de warmte afgeven. Denk dan wel aan zonwering om oververhitting tegen te gaan.

Denk naast thermische inertie ook aan dak- en muurisolatie en isolerende beglazing. Ook die elementen spelen een belangrijke rol in het creëren van een aangenaam binnenklimaat en het terugdringen van je energieverbruik.

Wil je meer informatie over EPB-verslaggeving en onze andere diensten? Contacteer ons gerust.

Vraag nu uw offerte