De impact van lichtarmaturen op het E-peil van kantoren

Een goed verlichte kantoorruimte is essentieel. Niet voor niets bedraagt het aandeel van de verlichting in het energieverbruik van kantoren zo’n 35 à 45 %. Dat is in het ergste geval bijna de helft van het energieverbruik.

In tegenstelling tot woningen, moet bij de EPB berekening van een kantoorruimte elk lichtarmatuur apart worden ingegeven. Afhankelijk van het aantal armaturen en de gebruikte methode, kan dit een ernstige invloed hebben op het uiteindelijke E-peil van het gebouw.

Berekening van het E-peil

Uiteraard wordt bij de berekening van het E-peil rekening gehouden met het vermogen van een armatuur. Daarnaast kan men ook de optische kenmerken toevoegen. Gebeurt dat niet, dan werkt men met een zogenaamde ‘waarde bij ontstentenis’. Dit heeft steeds een negatieve impact op de berekening van – afhankelijk van het aantal armaturen – 10 tot 30 E punten.

Door voor een gedetailleerde methode te kiezen, waarin ook de optische kenmerken van de armaturen worden opgenomen, kan men deze negatieve impact vermijden.

Zelfs als dit onmogelijk mocht zijn – omdat er bijvoorbeeld onvoldoende gegevens voorhanden zijn bij de fabrikant – kan men de E-peil score positief beïnvloeden door de juiste keuze armaturen.

Een voorbeeld: Door een waarde bij ontstentenis van 20 W/ m², dankzij een keuze voor andere armaturen te herleiden tot 10 à 12 W/m², zakt het E-peil gemiddeld met meer dan 20 E punten.

Als u weet dat de waarden voor 2015 zijn vastgelegd op E60 voor nieuwbouw kantoren en op E90 bij grondige renovatie, dan kunnen die 20 punten effectief het verschil maken tussen het al dan niet behalen van de norm of het in aanmerking komen voor energievriendelijke maatregelen.

Bovendien investeert u met de juiste armaturen niet alleen in het milieu, maar ook in uw portemonnee. Het besparingspotentieel in kW kan namelijk oplopen tot maar liefst 50%. Kies dus voor een goed lichtplan en laat u adviseren door lichtspecialisten. Zij helpen u met de keuze voor het juiste aantal armaturen, de juiste plaats en het gepaste stralingsprofiel. Zo kan u zonder veel moeite de wettelijke norm behalen (en zelfs verbeteren) en geniet u van een verhoogd comfort op de werkvloer.

Meer informatie

Wenst u meer informatie over EPB verslaggeving voor kantoren? Neem dan contact met ons op, wij informeren u graag.

Vraag nu uw offerte