Leidingen isoleren: een goed idee om te besparen op je verbruik.

Leidingen transporteren warm water door je hele huis. Toch heb je dat water slechts op enkele plaatsen nodig: de radiatoren en de aftappunten voor water. Het isoleren van de leidingen is dan ook een goed idee.

De voordelen

Het meest voor de hand liggende voordeel is de lagere energiefactuur. Test-Aankoop berekende dat een niet-geïsoleerde leiding per meter tot 30 euro stookolie per jaar verloren laat gaan. Isolatiemateriaal voor leidingen is relatief goedkoop, dus de investering is vrij snel terugverdiend.

De terugverdientijd bedraagt bij de huidige energieprijzen ongeveer 2 à 3 jaar. Een zeer slimme investering dus.

Naast de lagere factuur is ook een groter comfort een onmiskenbaar voordeel. Warmwaterleidingen in een circuit geven warmte af en dat kan in de zomer best storend zijn. Isoleer dus ook de leidingen in verwarmde ruimtes. Bij leidingen die niet in circuit staan, is het voordeel dan weer dat er vaak sneller warm water uit de kraan zal komen. Het water in de leidingen blijft immers langer warm.

Tenslotte is ook de brandveiligheid een voordeel. Het gangbare isolatiemateriaal voor leidingen scoort goed op dat vlak. Het isolatiemateriaal ter hoogte van de uitgang van een zonnecollector moet wel tegen grote hitte bestand zijn. De temperatuur kan daar immers oplopen tot 160° C.

Enkele tips

Denk je aan de isolatie van de leidingen in jouw woning? Hou dan rekening met deze tips.

  • Als je leidingen isoleert, doe het dan meteen goed. Kies voor isolatiemateriaal met een dikte die minstens gelijk is aan de diameter van de buis.
  • Isoleer ook de leidingen naar een buitenkraan. Zo vermijd je een leidingbreuk bij vorst.
  • Ga je zelf aan de slag? Passeer dan in een speciaalzaak voor sanitair en verwarming. Het aanbod isolatiemateriaal voor leidingen is daar vaak groter dan in de algemene doe-het-zelfzaak.
  • Een geïsoleerde leiding is niet meteen een esthetisch element in je woning. Werk de leidingen daarom weg, bijvoorbeeld met gipskarton.

Wil je meer informatie over isolatie? Contacteer ons gerust.

Vraag nu uw offerte