Oververhitting van appartementen: wat zijn de oplossingen?

Het gedrag van bewoners (koken, wassen en dergelijke) en de warmte van de zon zorgen voor extra warmte in een woning. Dat is aangenaam in de winter, maar kan in de zomer best vervelend zijn. Ook in appartementen kan oververhitting ontstaan. Ontdek enkele mogelijke oplossingen.

Inertie

Zware bouwmaterialen nemen meer warmte op en vangen temperatuurschommelingen beter op. Beton of metselwerk absorberen meer warmte dan houtskeletbouw of snelbouwstenen. Daarbij speelt de bereikbaarheid een belangrijke rol: kan de warme lucht in contact komen met de zware materialen? Een grote voorzetkast zorgt er bijvoorbeeld voor dat de zogenaamde thermische massa er achter onbereikbaar is.

Oriëntatie van de ramen

De meeste zonnewarmte komt uiteraard binnen via glas. Grote glaspartijen kunnen het risico op oververhitting vergroten. De oriëntatie van de ramen en de kans op beschaduwing kunnen hieraan verhelpen. Bij de bouw van appartementen kan het slim inplanten van terrassen een oplossing zijn. Een bovenliggend terras kan een grote raampartij van de nodige schaduw voorzien.

Keuze van het glas

Zonwerend glas kan een oplossing zijn voor grote ramen die veel zonlicht vangen. Hou er wel rekening mee dat de zonnewarmte ook in de winter wordt geweerd.

Voldoende ventilatie

De ramen en deuren openzetten tijdens de koelere momenten kan heel wat warme lucht doen afvoeren. Voor appartementen op het gelijkvloers is dat echter niet evident gezien het inbraakrisico. Natuurlijke ventilatie via roosters kan dan een oplossing zijn, net als mechanische ventilatie.

Zonwering

Een van de meest doeltreffende manieren om oververhitting tegen te gaan is het aanbrengen van zonwering. Groot voordeel van zonwering is het grote gamma aan technieken en uitvoeringen. Bovendien zijn veel zonweringen regelbaar en dat is nuttig. In de winter wil je immers net wel dat de zonnewarmte binnenkomt. In appartementsgebouwen is het niet steeds mogelijk om buitenzonwering aan te brengen. Een alternatief is dan binnenzonwering zoals jaloezieën en gordijnen. Ze zijn wat minder doeltreffend dan buitenzonwering, maar kunnen ook heel wat warmte tegenhouden.

Wil je de oververhitting in jouw appartement(en) aanpakken of voorkomen? Contacteer ons gerust voor een advies op maat.

Vraag nu uw offerte