Oververhitting van gebouwen (EPB)
De energieprestatieregelgeving (EPB) streeft naar comfortabele én energiezuinige woningen en gebouwen in Europa. Eén van de factoren waarmee rekening wordt gehouden is het binnenklimaat van een gebouw. Dat binnenklimaat wordt bepaald door de ventilatie enerzijds en het risico op oververhitting anderzijds. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden om uw binnenklimaat te verbeteren door het risico op oververhitting te beperken. Hoe doet u dat?
Alles begint bij de ontwerpfase
Zaak is om van bij het ontwerp rekening te houden met het binnenklimaat en het risico op oververhitting. Hierin spelen 2 elementen een erg doorslaggevende rol: de beglazing en de bouwwijze. Hierbij geldt de regel dat het risico op oververhitting toeneemt naarmate de bouwwijze lichter is. Denk hierbij aan houtskeletbouw. De thermische capaciteit van een houtskeletconstructie ligt veel lager dan van bijvoorbeeld beton of metselwerk. Deze laatste slagen er veel beter in om warmte in hun massa op te slaan (inertie).
De juiste beglazing en beschaduwing
Met de juiste beglazing wordt niet enkel gedoeld op het soort ramen en glas dat u gebruikt, maar ook de oriëntatie van uw ramen en het feit of u zonnewering voorziet of luifels voor de beschaduwing. Ook de volume-verhouding glas tegenover andere bouwmaterialen is van belang.
Een andere belangrijk element is de zonnetoetredingsfactor (ZTA) van uw glas. Deze factor geeft aan hoeveel zonne-energie het gebouw binnen komt via de beglazing. Enerzijds verschaft zoiets u in de winter gratis warmte, maar uiteraard verhoogt een hoge ZTA in de zomer de kans op oververhitting. Wil u toch graag die strakke en grote raampartij aan de zonnekant? Dan bieden zonwerend glas of externe zonneweringen mogelijk een uitkomst.
Een laatste element met een positieve impact op uw E peil is het feit of uw vensters al dan niet open kunnen en dus kunnen gebruikt worden om uw gebouw intensief te verluchten.
Verstandig omspringen met bouwmaterialen én met energie
Door de juiste keuzes te maken kan u van uw woning of gebouw uw bondgenoot maken inzake energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid. Door de hulp van specialisten in te roepen, geniet u nadien van het meest optimale en het meest duurzame resultaat, zonder in te boeten op vlak van esthetiek. Het advies van professionele ingenieurs als Vinco Engineering betaalt zich overigens snel terug dankzij een veel lagere energiefactuur. Bovendien bent u eraan gehouden om aan de minimumeisen inzake energiezuinigheid te voldoen. Presteert u beter, dan merkt u dat niet alleen aan uw lagere factuur, maar ook aan de premies en subsidies waarmee de overheid u soms nog eens beloont.
Heeft u vragen over de mogelijkheden om oververhitting in uw gebouw te bestrijden of te voorkomen? Neem contact met ons op. Onze experts helpen u graag verder.