Wat omvat het EPB rapport precies?

Wie bouwt of verbouwt dient nog voor de aanvang der werken een EPB verslaggever aan te stellen. Die maakt een EPB rapport op waarin gegevens over de energieprestatie en het binnenklimaat van het gebouw worden opgenomen. Maar wat omvat het EPB rapport precies? Daar gaan we graag verder op in.

Het EPB rapport

Vandaag moeten bouwers en verbouwers rekening houden met strenge energie prestatie normen. Vanaf 2021 zal iedere nieuwe woning in heel Europa overigens moeten voldoen aan de eisen van de BEN of Bijna Energie Neutrale woning.

Nog voor u met de werken start stelt u een EPB verslaggever aan die een studie maakt van de energieprestatie van uw bouwproject. De verslaggever geeft u eveneens advies over verbetering van de energieprestatie. De bevindingen worden genoteerd in een uitgebreid rapport dat bij de overheid wordt ingediend.

Enkel een door het Vlaams Energie Agentschap erkende verslaggever mag een EPB rapport opmaken. Vinco Engineering heeft die erkenning en heeft toegang tot de rekenmodules die vereist zijn voor het opmaken van het rapport. Wij staan u dan ook graag bij met studies en advies over uw project. Maar wat omvat het EPB rapport precies? Volgende EPB-eisen moeten worden opgenomen:

  • Thermische isolatie-eisen: de U-waarden, het K-peil en de bouwknopen
  • S-peil of de energie prestatie eisen
  • Jaarlijkse netto energie behoefte voor verwarming wordt opgenomen
  • Binnenklimaateisen: wordt er voldoende geventileerd en wordt oververhitting van het gebouw vermeden?

Bent u op zoek naar een ervaren EPB verslaggever voor uw project, neem dan contact op met Vinco Engineering. Wij bekijken samen met u het project en maken graag een offerte op maat op.

Voordelen van het EPB rapport

Een EPB rapport laten opstellen is niet enkel een verplichting (op enkele zeer beperkte uitzonderingen na), u heeft er zelf ook voordeel bij. We sommen de belangrijkste voordelen voor u op:

  • Uw woning heeft een lager energieverbruik wat u voelt in uw energiefactuur
  • Dankzij premies voor (bijna) energieneutraal bouwen bespaart u aanzienlijk op uw bouwbudget
  • U creëert een aangenaam woonklimaat in de ruimte omdat u optimaal ventileert en de temperatuur constant kan houden
  • Tot slot heeft uw woning een hogere waarde op de vastgoedmarkt.

En uiteraard draagt een energiezuinige woning ook bij tot een beter leefmilieu. We hebben er dus alle belang bij om te investeren in duurzaam bouwen. Lees ook ons vorig blogartikel over het vermijden van een EPB boete. Aarzel niet om contact op te nemen met Vinco Engineering om te informeren hoe wij uw project kunnen ondersteunen.

Vraag nu uw offerte