Waarom een veiligheidscoördinator zo belangrijk is

Wie vandaag bouwt of verbouwt is in de meeste gevallen verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen, nog voor de aanvang der werken. Die heeft een cruciale rol in het bewaken van de veiligheid van de werken en de coördinatie tussen de uitvoerders, van begin tot einde. Maar wat doet een veiligheidscoördinator precies? In dit blogbericht leest u waarom een veiligheidscoördinator zo belangrijk is.

Waarom een veiligheidscoördinator?

Bij bouwwerken komen heel wat risico’s kijken. Verschillende handelingen worden door verschillende aannemers uitgevoerd en een architect houdt daar in principe het toezicht over. Maar de werken moeten ook in de veiligste omstandigheden kunnen worden uitgevoerd. Daarom wordt de architect al van in de ontwerpfase ondersteund door een veiligheidscoördinator die toeziet op potentiële risico’s en preventiemaatregelen waar de uitvoerders van de werken rekening mee moeten houden.

De veiligheidscoördinator bestudeert de plannen, stelt vast waar de risico’s zijn en noteert die in een werf – specifiek veiligheids- en gezondheidsplan (VGM) zodat de aannemers daar rekening mee kunnen houden in hun offerte. Uiteraard doet een goede coördinator ook aanbevelingen om risico’s te verkleinen en de veiligheid te verbeteren. Voor grotere projecten wordt een coördinatiestructuur opgemaakt zodat alle betrokkenen weten hoe de veiligheid en de coördinatie tussen de verschillende aannemers zal worden opgevolgd en uitgevoerd.

Tijdens de werken zal de veiligheidscoördinator regelmatig de werf bezoeken en inspecteren. Zeker in cruciale fases waar risico’s werden gedetecteerd is het belangrijk dat de coördinator op de werf aanwezig is. Bij die bezoeken wordt dan gecontroleerd of het opgestelde veiligheid- en gezondheidsplan wordt gerespecteerd.

Belangrijk om weten is dat ook de architect en de bouwheer ten alle tijde aansprakelijk blijven voor de veiligheid op de werf volgens art.17 van het KB op Tijdelijke en Mobiele Werkplaatsen. Een goede samenwerking en communicatie met de veiligheidscoördinator is dan ook onontbeerlijk.

Het veiligheidsdossier

Uiteraard zorgt de veiligheidscoördinator voor een schriftelijke neerslag van alle bevindingen in een uitgebreid veiligheidsdossier. Dat begint bij veiligheid- en gezondheidsplan dat nog voor de aanvang der werken wordt opgemaakt.

De bevindingen die tijdens de werfbezoeken worden vastgesteld noteert de veiligheidscoördinator in een coördinatiedagboek. Na oplevering van de werken wordt tenslotte nog een postinterventiedossier opgemaakt en aan de bouwheer overhandigd.

In het postinterventiedossier staan alle elementen die belangrijk zijn voor latere onderhouds- of uitbreidingswerken. Want ook daar zijn uiteraard veiligheidsrisico’s aan verbonden. Ook alle architecturale en technische kenmerken worden in dit dossier vermeld. Wanneer de woning later verkocht wordt dan moet de nieuwe eigenaar het interventiedossier krijgen.

Daarom is het noodzakelijk dat alle aannemers as-built plannen opmaken (werkelijke uitvoering) van de door hun geplaatste elementen en technieken.

Natuurlijk moet een veiligheidscoördinator erkend en verzekerd zijn op deze taken op te nemen. Vinco Engineering is erkend als veiligheidscoördinator niveau A waardoor u bij ons kan rekenen op professionele coördinatie en ondersteuning tijdens het hele bouwproces.

Bent u op zoek naar een ervaren veiligheidscoördinator? Neem dan zeker contact met ons op. Met meer dan 6000 tevreden klanten kan u bij Vinco Engineering rekenen op een heel uitgebreide expertise voor uw project.

Vraag nu uw offerte