Veiligheidscoördinatie

Plant u in de nabije toekomst renovatiewerken of een nieuwbouwproject? Dan bepalen de Europese richtlijnen sinds 2001 dat een veiligheidscoördinator op uw werf verplicht is.

Met Vinco Engineering aan uw zijde bent u verzekerd van een professionele gecertificeerde veiligheidscoördinatie niveau A, die zorgt voor een totaalopvolging van uw werf, inclusief regelmatige digitale verslaggevingen met foto’s. Hieronder vindt u alvast meer informatie omtrent de absolute must van een veiligheidscoördinator tijdens uw werken.

Vraag uw offerte Onze referenties

Veiligheidscoördinatie op uw werf: waarom precies?

Het antwoord op deze vraag is zeer eenvoudig: om een optimale veiligheid te garanderen voor iedereen die tegelijkertijd of achtereenvolgens aanwezig is op uw werf. Zowel renovatiewerken als een nieuwbouwproject komen immers niet zonder gevaren en risico’s! Denk maar aan een val van een ladder of nog veel erger.

Veiligheidscoördinatie is bovendien van toepassing op zowel openbare als particuliere werven en het is aan de architect in ontwerpfase en de bouwheer opdrachtgever in utvoeringsfase om een bevoegde en goed opgeleide veiligheidscoördinator, die beschikt over de nodige attesten en verzekeringen, zoals Vinco Engineering aan te duiden, vanaf het ogenblik dat er meerdere aannemers bij uw project betrokken zijn.

categorie

Wat is nu precies de taak van deze veiligheidscoördinator? Zijn takenpakket bestaat onder andere uit de volgende opdrachten:

 • Het opmaken van een algemeen veiligheids- en gezondheidsplan
 • De opstelling van een coördinatiestructuur (voor grotere projecten)
 • Het bezoeken van de werf tijdens de door hem aangeduide kritieke fases
 • Het afleveren van een postinterventiedossier

Wanneer is een veiligheidscoördinatie op uw werf verplicht?

Zoals eerder vermeld, dient U een veiligheidscoördinator aan te duiden wanneer er twee of meerdere aannemers tegelijkertijd of achtereenvolgens werken aan uw project.

Indien het gaat om bouwwerken met een oppervlakte van minder dan 500 m², is het in principe een bouwdirectie die de veiligheidscoördinator moet aanstellen. Het KB van 22.03.2006 voerdede volgende wijziging door: wanneer de opdrachtgever ook werkgever is, mag hij de verplichting van de bouwdirectie om de coördinator aan te stellen te zijnen laste nemen (zie verder).

In dit geval vervult de opdrachtgever alle ook alle verplichtingen van de bouwdirectie dienaangaande.

Wanneer, in het geval van een bouwwerk met een oppervlakte kleiner dan 500 m², de tussenkomst van een architect wettelijk vereist is, moet in de fase-ontwerp, de bouwdirectie belast met het ontwerp (bv. architect,architect-ingenieur,interieurontwerper) de veiligheidscoördinator aanstellen. In de fase verwezenlijking moet de bouwdirectie belast met de controle op de uitvoering van de werken (dus eveneens de architect), de veiligheidscoördinator aanstellen.

Indien het gaat om bouwwerken met een oppervlakte van 500 m²  of meer,is het altijd de opdrachtgever (bouwheer) die verantwoordelijk is voor de aanstelling van de veiligheidscoördinator-ontwerp en –verwezenlijking.

Wanneer op eenzelfde plaats gelijktijdig bouwwerken of werken van burgerlijke bouwkunde worden uitgevoerd voor rekening van meerdere opdrachtgevers, moeten deze tijdens de studiefase van het ontwerp één gemeenschappelijke coördinator-ontwerp aanstellen via een schriftelijke overeenkomst.

Eveneens moeten in dit geval deze opdrachtgevers vóór het begin van de uitvoering van de werken één gemeenschappelijke veiligheidscoördinator-verwezenlijking aanstellen via een schriftelijke overeenkomst.

Vinco Engineering als gecertificeerde veiligheidscoördinator op uw werf?

Een goede keuze! Bij meer dan 4000 tevreden klanten hebben wij reeds onze sporen verdiend. Meerdere klanten komen zelfs voor een 2de of ander bouwwerk bij ons terug, wat getuigt van hun tevredenheid.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie!

Vul onderstaand formulier in of contacteer ons rechtstreeks op 0478 76 76 00. We helpen u graag verder met uw project!

 1. Voornaam*
  Gelieve uw naam in te vullen
 2. Achternaam*
  Invalid Input
 3. E-Mail*
  Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
 4. Telefoon*
 5. Bijlage
  Ongeldige invoer
  Enkel volgende bestand zijn toegelaten: PDF, DWG, JPG, TIFF
 6. Bijlage
  Gelieve een geldig bestand te uploaden.
  Enkel volgende bestand zijn toegelaten: PDF, DWG, JPG, TIFF
 7. Bericht*
  Gelieve een boodschap in te vullen
 8. *
  Invalid Input

Onze klanten getuigen

 • Voor onze nieuwbouwwoning werken wij samen met Vinco Engineering.(EPB, ventilatie, veiligheidscoördinatie en stabiliteit)

  Deze samenwerking verloopt erg vlot: - correcte prijs - snelle opvolging - alles wordt in detail bekeken - bijkomende vragen worden steeds verduidelijkt

  Ze staan je bij met raad en daad.

  Alvast bedankt voor de fijne samenwerking, op deze manier wordt bouwen iets vergemakkelijkt!

  Klaas Note - Buyl

  -